21.3.06

banksy


Eén van de meest opvallende, en meest indrukwekkende artiesten die ik in de afgelopen jaren heb gezien, is Banksy. Deze britse graffiti artiest maakt prachtige pieces. En hoewel ze vaak zeer maatschappijkritisch zijn, is dat nooit zonder groot gevoel voor humor. Op die manier worden de britten in de openbare ruimte regelmatig op een geweldige manier geconfronteerd met waar ze mee bezig zijn.

Dat doet hij door een grote tekst boven de snelweg: 'IT'S NOT A RACE'. Of politieagenten met smileys in plaats van gezichten. Of door in een lieflijk boerenlandtafereel een aantal veiligheidscamera's te schilderen. Allemaal fantastische, maar ook verontrustende, verwarrende beelden.

Uit een interview met The Guardian: He tells me how he noticed that a piece of his graffiti has been papered over by a poster advertising Michael Moore's Stupid White Men - a bestselling book about how to subvert the system. "So Michael Moore was the corporate who fucked me over and ruined my picture. It's a weird world, a sick world." But he seems to quite like the idea.

Het laatste dat ik heb gehoord van Banksy, is dat hij bezig is met een tentoonstelling, en dat hij ondertussen al twee boeken heeft uitgebracht, getiteld Existencilism en Banging Your Head Against A Brick Wall.

banksy