23.3.06

han hoogerbrugge



Al een aantal jaren volg ik op internet het interactieve verhaal van Han Hoogerbrugge: 'Hotel'. Deze Rotterdamse internetkunstenaar maakte al veel werk voordat hij Flash ondekte, voornamelijk door gif-animaties. Deze Neurotica | Modern Living serie is de aanloop naar het briljant absurde 'Hotel', waar ook de figuren bewegen op de klik of roll-over van je cursor.

De werkwijze van Han Hoogerbrugge lijkt eenvoudig, maar is dat allerminst. Eerst filmt hij de beweging, dan selecteert hij belangrijke frames die hij nodig denkt te hebben voor een vloeiende animatie, die print hij uit, trekt ze over, scant die tekeningen weer in en brengt die vervolgens naar Flash, waar ze geanimeerd worden. 'Belangrijk daarvan is dat de link naar de werkelijkheid duidelijk moet zijn in de animaties', zegt Hoogerbrugge in een interview met Wim de Bie op bieslog. Dat kan je erg goed zien in de onvoorspelbaarheid van het bewegen van een jas of een shirt als iemand beweegt.

De laatste projecten van Hoogerbrugge zijn een animatie voor 'Freek kortgehouden', een serie animaties onder de titel 'nails' en een installatie die vorig jaar in Eindhoven te zien was. Deze installatie, 'zoo', bestaat uit acht panelen van 3x3 meter, waarop animaties worden geprojecteerd.

Han Hoogerbrugge heeft (uiteraard) een prachtige site, waar alle animaties te zien zijn:

han hoogerbrugge