17.4.06

rian hughes | ten year itch


De meeste typografen hebben een leven lang nodig om een aantal fonts te ontwerpen. Als je het portfolio van Rian Hughes van Device bekijkt zou je denken dat hij nooit slaapt of snel grote bergen rommel produceert. Geen van beide is waar. In zijn net verschenen boek Ten Year Itch staan vele prachtige en bijzondere lettertypes, die er allemaal even verzorgd uitzien.



4 jaar geleden vescheen al het boek Art, Commercial waarin vooral zijn illustratieve talenten naar voren kwamen. Daaruit bleek ook dat hij niet van plan was om zomaar een lettertype bij zijn illustraties te gebruiken; hij maakte voor bijna elk project een nieuw font, wat zijn ontwerpen nog eigenzinniger maakten.



In de jaren tachtig begon Rian Huges, na zijn afstuderen aan de London College of Printing, te werken bij verschillende ontwerpbureaus. Ondertussen bracht hij zijn eigen stripboeken uit, in kleine oplages van 20 exemplaren. Uiteindelijk kwam in 1987 zijn eerste 'graphic novel' uit: The Science Service. Deze strips vielen op omdat ze teruggrepen naar de jaren zestig, met veel volle kleurvlakken en bijzondere typografie, terwijl de rest van de strips steeds meer 'realistisch' werd getekend.

Op dit moment heeft Rian Hughes een brede klantenkring met zijn ontwerpbureau Device. Virgin Airways, Penguin Books, DC Comics, Eurostar en de BBC om er een paar te noemen. En ondertussen maakt hij dus óók nog al die fantastische lettertypes.

Over zijn manier van werken zegt hij: 'I don’t want a client to show me some other logos and say 'like this'. I am not thinking about Helvetica or Baskerville or any style issues. To begin, I am thinking of vaguest adjectives. Is this a happy product? Gritty? Angry? You have to encourage the client to think in the same way.'
Dat is natuurlijk een prachtige werkwijze, maar wel één die hij voor zichzelf heeft gecreëerd. Veel ontwerpers zijn simpelweg niet in de positie om dit van hun klant te eisen. Al zou dat wel geweldig zijn.

device

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Really amazing! Useful information. All the best.
»

17/5/06 12:23  

Een reactie posten

<< Home